Hovězí polévka – Pho Bo

Posted on 14.4.2016

By

Pho Bò (hovězí) 3-4 porce

Ingerdience

  • 2–3 velké morkové kosti
  • 500 g hovězí oháňky
  • 80 g čerstvého zázvoru
  • 1 svitek skořice
  • 1 větší cibule, oloupaná a rozpůlená
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 3–4 tobolky kardamomu
  • 500 g hovězí kližky

DO POLÉVKY

  • 500 g falešné svíčkové, kýty či plece
  • 4 porce rýžových nudlí
  • svazek koriandru
  • 4 jarní cibulky
  • 1–2 červené cibule, na plátky
  • svazek zelené perily (vietnamské máty)
  • svazek mexického koriandru
  • balení klíčků mungo
  • 2–3 chilli papričky, nakrájené nadrobno
  • 1 citron, nakrájený na klínky

Vaření vývaru

  1. Aby byl vývar čirý, dejte kosti do hrnce, zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu, slijte, kosti omyjte a postup zopakujte – jen tentokrát ke kostem přidejte i oháňka. Pokud se na hladině objeví stejná tmavá pěna jako předtím, postup ještě zopakujte; v opačném případě ztlumte trochu plamen a sbírejte světlou pěnu.
  2. Zázvor podélně rozpulte a naklepejte ho paličkou na maso. Spolu s ostatním kořením a rozpůlenou cibulí ho opražte nasucho na pánvi. Řiďte se zabarvením cibule, která by na řezu měla být tmavě hnědá.
  3. Poté, co seberete z vývaru všechnu pěnu, přidejte do něj opražené koření, 2 lžíce soli, podle varianty pho i kližku, stáhněte plamen a vývar táhněte 5–6 hodin (pokud se bude voda příliš odpařovat, dolijte ji). Maso vařte podle velikosti 2–3 hodiny, poté ho vyjměte a nechte vychladnout. Vývar na závěr dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou.

Příprava surovin do polévky

Vše si připravte těsně před tím, než budete polévku servírovat! Pho se podává v hlubokých miskách a díky bylinkám, masu a nudlím se může podávat jako hlavní chod.

  1. Bylinky propláchněte. Perilla se jí i se stonkem, jen ulomte dřevnatější část (jako u chřestu).
  2. Vařenou kližku anebo syrovou falešnou svíčkovou (kýtu nebo plec) nakrájejte na co nejtenčí plátky.
  3. Na talíř si připravte klíčky mungo, mexický koriandr a zelenou perillu. Na další talíř dejte citrón a nakrájenou chilli papričku.
  4. Nudle dejte na hodinu namočit do studené vody. Poté je krátce (30 sekund) uvařte v sítku ve vařené vodě a rovnou rozdělte do misek.
  5. Na nudle rozložte maso a přidejte nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli. Vše nakonec zalijte horkým vývarem a ihned podávejte.